Rectorul Vasile Işan, pregătit să-i predea ștafeta lui Tudorel Toader la „Cuza“
În raportul său, rectorul de la „Cuza“ va sintetiza principalele obiective atinse în timpul ultimului mandat.
Prof.dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, îşi va prezenta ultimul raport în calitate de conducător al instituţiei de învăţământ superior, cât şi unul care surprinde activitatea în perioada 2012-2016, în faţa Senatului UAIC în ultima şedinţă a forului în această structură care va avea loc astăzi.
În raportul său, rectorul va sintetiza principalele puncte şi obiective atinse în timpul ultimului mandat, cât şi posibile direcţii de dezvoltare ale universităţii. Mâine, când se va reuni Senatul nou ales în urma votului din acest an, se va alege şi preşedintele structurii de conducere.
Prezenţă de 3,97% la studenţi
Ieri, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, a anunţat şi rezultatele votului studenţesc în urma căruia Senatul a fost completat cu 18 studenţi, 25% din capacitatea acestuia de 71 de membri. Conform distribuţiei acestuia, în noul Senat au intrat patru studenţi de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, şi câte unul de la celelalte 14 facultăţi.
Prezenţa la vot a fost una foarte scăzută, de 3,97%, în condiţiile în care drept de vot au avut 20.988 de studenţi şi la urne s-au prezentat 834. O situaţie specială s-a înregistrat la Facultatea de Biologie, unde alegerile au fost refăcute în urma unei contestaţii cu privire la organizarea scrutinului iniţial, iar la alegerile refăcute s-au prezentat doar 386 de studenţi.
Cele mai multe voturi au fost obţinute de către Rareş-Mircea Ambrosie, de la Facultatea de Matematică, care a fost votat de 595 de persoane, în condiţiile în care au fost 52 de abţineri şi 27 de voturi anulate pentru această facultate. Contracandidatul său, Teodor-Dumitru Chelmuş, a primit 160 de voturi.
Lupta a fost strânsă la Facultatea de Litere, unde Ioana Marin a obţinut 356 de voturi, iar câştigătoarea, Dana Petronela Oprea, 401, şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde diferenţa între Gabriel Buzatu, câştigătorul, şi Diana Gogan, de pe locul al II-lea, a fost de doar două voturi - 364 la 362.
Publicație: Ziarul de Iași
După abonamentele RATP de 10 lei, studenților li se pregătesc carduri de facilităţi
„Cardul studenţesc este o formă de legitimare la mediul academic prin care ei pot beneficia, pe lângă facilităţile date prin lege la transport, de acces în diverse spaţii publice, cum ar fi în muzee, stadion, biblioteci şi altele“, spune primarul.
Autorităţile locale şi universităţile pregătesc introducerea unui card pentru studenţi. Măsura vizează acordarea mai multor facilităţi studenţilor, a susţinut ieri primarul interimar Mihai Chirica, după o întâlnire cu reprezentanţi ai beneficiarilor şi ai instituţiilor de învăţământ superior.
„Iaşul care este preponderent academic are nevoie să intervină şi mai mult în stimularea mediului studenţesc, tocmai din dorinţa de a atrage un număr şi mai mare de studenţi. Cardul studenţesc este o formă de legitimare la mediul academic prin care ei pot beneficia, pe lângă facilităţile date prin lege la transport, de acces în diverse spaţii publice, cum ar fi în muzee, stadion, biblioteci şi altele“, a declaratprimarul interimar.
Edilul a adăugat că un astfel de proiect ar putea fi implementat la sfârşitul lunii martie. Chirica a mai subliniat că introducerea cardului studenţesc vine şi în contextul în care, în ultima perioadă, s-a constatat o tendinţă a studenţilor de a migra spre alte zone universitare din ţară.
În ultima lună, primăria a promovat alte două proiecte privind acordarea de facilităţi studenţilor. Ambele fac referire la reduceri pe transportul public în comun. În primul rând, este vorba despre reducerea la jumătate a preţului la toate tipurile de tichete de călătorie(măsură care urmează să fie aplicată şi în cazul elevilor) şi, în al doilea rând, creşterea subvenţiei pentru abonamentul studenţesc.
În ultimul caz menţionat, în prezent, municipalitatea asigura 30% din preţul abonamentului, respectiv circa 19 lei, dar, după aprobarea proiectului de hotărâre în plenul Consiliului Local, subvenţia pe fiecare abonament studenţesc ar urma să ajungă la 30 lei. Spre diferenţă, în cazul altor categorii de beneficiari de reduceri pe transport public (pensionari, persoane cu handicap etc.), primăria subvenţionează 100% abonamentul lunar (70 lei).
Publicație: Ziarul de Iași
Ultima zi pentru depunerea candidaturilor la şefia Agronomiei
Deschisă pe 11 februarie, perioada pentru depunerea dosarelor de candidatură la Rectoratul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „I. Ionescu de la Brad” (USAMV) Iaşi se va încheia astăzi, 18 februarie. Singurul care s-a înscris în cursă este actualul rector Vasile Vîntu, ales, în 2012, cu un procentaj de 68,4% din totalul de voturi valide exprimate. „Viitorul universităţii depinde de eforturile şi spiritul nostru creativ, de modul cum vom şti să ne mobilizăm şi să ne valorificăm potenţialul uman şi material de care dispunem. Doresc să optimizez şi să încurajez aceste elemente, pentru a realiza împreună proiecte noi şi îndrăzneţe, dar realiste şi utile, care să ne asigure îndeplinirea obiectivelor propuse pentru progresul universităţii noastre”, arată prof. univ. dr. Vasile Vîntu. Alegerile pentru cea mai înaltă funcţie din universitate vor avea loc pe 26 februarie, rezultatele urmând a fi validate în şedinţa Senatului USAMV de pe 29 februarie.
Publicație: Evenimentul
Camera Deputaţilor: Copiii cadrelor didactice, scutiţi de taxa de înscriere la facultate şi cazare
Copiii cadrelor didactice şi ai personalului didactic auxiliar ar putea fi scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere la facultate şi de plata cazării în cămine şi internate, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor.
„Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în cămine şi internate", potrivit unui proiect de lege care modifică articolul 277 din Legea Educaţiei Naţionale, adoptat de Camera Deputaţilor.
De asemenea, copiii profesorilor ieşiţi la pensie şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi ce au activat în sistemul de învăţământ beneficiază de aceleaşi facilităţi.
Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 277 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 a fost adoptată cu 265 de voturi „pentru”, nici un vot „împotrivă" şi nicio abţinere. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată.
Publicație: Adevărul
|