Final de alegeri la cea mai veche universitate din ţară
Rezultatele alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică din Universitatea „Al.I. Cuza” (UAIC) Iaşi au fost validate ieri, 18 februarie, în ultima şedinţă a vechiului Senat. Prof. dr. Tudorel Toader, care a obţinut 360 de voturi din cele 664 exprimate, va ocupa funcţia de rector al UAIC în mandatul 2016 – 2020. „Îmi doresc o echipă managerială competentă, dar şi compatibilă, astfel încât să ducem la împlinire planul managerial pe care l-am propus. De asemenea, este important să continuăm direcţiile care sunt bune în universitate şi, mai mult, să le dezvoltăm. În continuare, ne vom îndrepta atenţia şi asupra unor noi puncte, cum ar fi liniile de predare în limba străină sau campusul universitar”, a subliniat Tudorel Toader, rectorul ales al UAIC, pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei”.
În ceea ce priveşte echipa cu care va lucra, acesta a precizat că în zilele următoare va avea întâlniri cu mediul academic din fiecare facultate.„După cum am spus de mai multe ori, după validarea alegerilor voi avea discuţii la nivelul fiecărei facultăţi, astfel încât să pot lua decizii în ceea ce priveşte prorectorii, dar şi echipele de conducere de la facultăţi. Doar astfel se poate crea o echipă”, a încheiat rectorul UAIC. În cadrul aceleiaşi şedinţe de Senat universitar, fostul rector al instituţiei, Vasile Işan, şi-a prezentat raportul activităţii din mandatul 2012 – 2016, conform legislaţiei, acesta urmând a fi făcut public pe site-ul UAIC. Membrii noului Senat se vor întruni astăzi, 19 februarie, de la ora 12.00, pe ordinea de zi fiind alegerea preşedintelui Senatului şi stabilirea comisiilor de specialitate
Publicație Evenimentul
Un geograf, fost decan, este noul preşedinte al Senatului Universităţii „Cuza“
Prof.dr. Ovidiu Iancu a fost în trecut decan al Facultăţii de Geologie şi Geografie.
În cursul primei şedinţe reunite a noului Senat al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, senatorii au desemnat prin vot direct viitorul preşedinte al forului de conducere, în persoana luiprof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu.
Acesta a fost în trecut decan al Facultăţii de Geologie şi Geografie, iar în ultimii patru ani prorector responsabil cu programele de master şi studiile doctorale. El a candidat singur, a obţinut 62 de voturi pentru, nu a votat nimeni împotrivă sau şi au existat cinci abţineri în total.
Înaintea şedinţei au existat discuţii în legătură cu candidatura profesorului Gheorghe Iacobpentru aceeaşi funcţie, cum au existat şi la finalul anului trecut pe motiv că prof.dr. Ovidiu Iancuar fi dorit să acceadă la funcţia de rector al UAIC.
„Pornesc cu gânduri bune, de a sluji interesul universităţii în a păstra echilibrul între puterea legislativă şi cea executivă şi cu dorinţa sinceră de a lua cele mai bune decizii atunci când este în joc viitorul instituţiei şi, implict, al studenţilor“, a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu.
El a specificat că există o legătură apropiată între el şi Facultatea de Drept, bunicul său fiind decan al acesteia în trecut, iar cu noul rector, prof.dr. Tudorel Toader, a precizat că are o „colaborare foarte corectă“.
„În cei opt ani de zile cât am fost colegi în Consiliul de Administraţie, am avut o colaborare foarte corectă cu profesorul Toader. Ceea ce îmi doresc cel mai mult este ca Senatul să fie perceput în comunitatea academică drept o entitate distinctă de executiv, prin felul în care se vor decide lucrurile. Nu există o relaţie de subordonare, ci un echilibru“, a declarat prof.dr. Ovidiu Iancu.
Conform Legii Educaţiei, funcţia de preşedinte al Senatului nu este una de conducere, însă, la mod simbolic, acesta este a doua persoană din universitate, după rector, care este ordonatorul de credite, fiindcă fiecare decizie pe care o ia Conisliul de Administraţie trebuie aprobată în Senat.
Publicație Ziarul de Iași și Evenimentul
FIERBE UMF: Tergiversare fără precedent a numirii noului rector, Viorel Scripcariu
Numirea oficială este făcută, potrivit legii, de Ministerul Educaţiei, termenul fiind de 30 de zile de la alegeri. Acest termen expiră luni, nimeni neavând o explicaţie pentru această tergiversare fără precedent în situaţia dată. În universitate există din acest motiv o stare de nelinişte. „Nu ştiu nimic legat de conţinutul contestaţiilor, doar că încă nu a venit confirmarea. Am auzit şi eu că ele ar exista la Bucureşti, la nivelul ministerului, însă nu ştiu mai multe“, spune rectorul ales.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi încă nu a fost numit de minister, deşi luni se împlinesc cele 30 de zile legale de când acesta a fost ales, pe 22 ianuarie, de către comunitatea academică a instituţiei de învăţământ superior. Surse oficiale au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că există „o nelinişte generală“ la nivelul conducerii instituţiei de învăţământ superior cu privire la întârzierea atât de mare a răspunului de la minister, care ar trebui să fie, practic, doar o formalitate, din moment ce rezultatele alegerilor au fost validate de către Senat.
Presiuni mari la Bucureşti
Există şi voci care invocă faptul că s-ar aştepta, de fapt, nu 30 de zile de la votul efectiv, ci de la trimiterea dosarului în care s-au prezentat rezultatele votului către Bucureşti, de la validarea lor în Senat. Însă articolul 211 din Legea Educaţiei specifică faptul că este vorba de 30 de zile de la data în care rectorul a fost ales.
„Rectorul, desemnat conform art. 209, este confirmat prin ordin al ministrului educaţiei în termen de 30 de zile de la data selecţiei. După emiterea ordinului de confirmare, rectorul poate semna acte oficiale, înscrisuri, acte financiare/contabile, diplome şi certificate“, se precizează în articolul 211.
Aceleaşi surse au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că se exercită presiuni şi contestaţii oficiale la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru invalidarea alegerilor, argumentul invocat fiind acela că ele nu s-au făcut prin alegerea unui sigur candidat, ci prin ierarhizare. Însă refacerea alegerilor pentru funcţia de rector ar împinge UMF într-un blocaj administrativ complet, fiindcă până la finalul lunii se încheie mandatul actualului Senat şi al celui de rector (câştigat iniţial de către prof.dr. Vasile Astărăstoae), iar Senatul a fost ales pe acelaşi sistem care a desemnat rectorul.
Prin urmare, dacă alegerile ar trebui reluate, deşi, conform legii, ministerul nu poate invoca acest lucru, mai ales că a avut şi trei reprezentanţi la Iaşi pe 22 ianuarie, ar trebui refăcute şi cele pentru Senat, dar şi pentru Consiliul Facultăţii, dar şi cele la nivel de departament sau pentru reprezentanţii studenţilor în structurile respective. Mai mult, s-ar putea invoca chiar legitimitatea ultimelor două mandate ale profesorului Astărăstoae, care a fost ales pe acelaşi sistemul de vot de ambele dăţi.
Ce spune rectorul ales
„Nu ştiu nimic legat de conţinutul contestaţiilor, doar că încă nu a venit confirmarea. Am auzit şi eu că ele ar exista la Bucureşti, la nivelul ministerului, însă nu ştiu mai multe. Aştept să vină această numire, sau un răspuns în care să ni se explice mai multe“, ne-a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.
Conform ultimelor date oferite de către MENCS pentru „Ziarul de Iaşi“, până la terminarea programului de lucru din ziua de ieri, ordinul de numire nu a fost semnat încă de ministru. Ziua de luni devine, astfel, una decisivă.
Publicație Ziarul de Iași
Luptă crâncenă azi la UTI: se alege urmaşul lui Giurma
La urnele pentru desemnarea viitorului rector al Universităţii Tehnice sunt aşteptaţi un număr de 819 electori u candidaţii sunt, în ordine aflabetică, profesorii Dan Caşcaval, Corneliu Munteanu şi Alexandru Sălceanu.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi îşi alege astăzi rectorul şi senatorii pentru mandatul 2016-2020. Cei trei candidaţi pentru cea mai înaltă funcţie din instituţia de învăţământ superior sunt prof.dr. Dan Caşcaval, decanul Facultăţii de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, prof.dr. Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică, şi prof.dr. Alexandru Sălceanu, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată.
Aceştia s-au întâlnit săptămâna trecută cu întreaga comunitate academică pentru a-şi prezenta planul managerial şi pentru a răspunde la întrebări suplimentare în legătură cu acesta. Astăzi, urnele se vor deschide încă de la ora 8.00 şi, pentru a se evita aglomeraţia, vor fi inaugurate două secţii de votare, una pentru Senat în Amfiteatrul T2 şi una pentru rector în Sala Senatului, la parter, tot în corpul T. Cele două secţii se vor închide oficial la ora 18, după aceea urmând a începe direct numărarea voturilor, un rezultat premergător pentru funcţia de rector urmând a fi făcut public în această seară.
„În regulament este stipulat că votanţii nu au voie să intre în cabine cu telefonul mobil, însă nu pot fi verificaţi. Totul se bazează pe buna înţelegere a respectivului votant, nu este ca la bacalaureat când îl dai afară dacă îl prinzi cu telefonul“, a declarat prof.dr. Cristian Croitoru, preşedintele Biroului Electoral al Universităţii Tehnice.
Buletinele de vot au fost deja pregătite şi livrate către secţiile de votare, la vot fiind aşteptaţi, pentru funcţia de rector, un număr de 819 electori. „Se va pune o ştampilă pe candidatul ales, pentru funcţia de rector va fi un buletin cu trei opţiuni, iar pentru Senat va fi un carneţel cu 11 pagini, cu fiecare facultate şi numărul de candidaţi înscrişi“, a adăugat preşedintele Biroului Electoral. Universitatea Tehnică este singura instituţie de învăţământ superior de stat din Iaşi la care încă nu se ştie conducerea pe următorii patru ani.
La Universitatea de Medicină, Universitatea „Cuza“ şi Universitatea de Arte alegerile s-au finalizat deja, rectorii aşteptând numirea de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în timp ce la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad, chiar dacă alegerile sunt programate pentru data de 26 februarie, câştigătorul se ştie deja, actualul rector, prof.dr. Vasile Vîntu, fiind singurul înscris în cursă.
Publicație Ziarul de Iași
|