Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
02/09/2024
Revista presei, 24 februarie 2016

 
 
  banner revista presei

LOVITURĂ CRÂNCENĂ! Rectorul Giurma iese pe uşa din dos a istoriei UTI

 Profesorul care a condus timp de opt ani Universitatea Tehnică nu a primit alaltăieri nici măcar voturile necesare pentru a intra în Senatul instituţiei. Asta în condiţiile în care declarase public că ţintea preşedinţia Senatului. Mai mult, din cei şase candidaţi ai facultăţii, el a ieşit pe ultimul loc. Mandatele sale au fost marcate de plângeri penale şi scandaluri repetate, dar şi de un mod discreţionar de a conduce.

La cei aproape 67 de ani, prof.dr. Ion Giurma, fostul rector al Universităţii Tehnice „Gheor­ghe Asachi“ din Iaşi, a ieşit pe uşa din spate a instituţiei de învă­ţă­mânt superior la finalul mandatelor sale de rector. Cei opt ani în care s-a aflat la cârma universităţii vor fi amintiţi ca ani îm­pânziţi de conflicte şi marcaţi de plângeri penale lansate împotriva sa sau a celor care i s-au opus, iar la finalul acestora comunitatea academică de la Politehnica ie­şeană i-a întors spatele profesorului Giurma.

Acesta şi-a declarat public intenţia de a candida pentru poziţia de preşedinte a Sena­tului, iar surse din universitate au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că în ultimele luni a dus o campanie ferventă în acest sens, căutând promisiuni şi voturi de la toţi cei creditaţi cu şanse de a intra în forul de conducere al UTI. Însă, în votul de luni, în care s-a decis atât viitorul rector, cât şi componenţa noului Senat, profesorul Giurma nu a fost ales nici măcar ca senator.

Au existat trei locuri în Senat pentru una dintre cele mai mici facultăţi ale UTI, „Hidro­tehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului“, iar pe aceste trei locuri s-au înscris şase candidaţi, unul dintre ei fiind şi profesorul Giurma. Însă acesta a ieşit ulti­mul, fiind votat de doar 191 de persoane, în condiţiile în care primii trei candidaţi au avut 344, 308 şi 248 de voturi.

Nu a venit ieri la serviciu

Susţinerea pentru Giurma a dispărut de pe toate fronturile. El miza pe faptul că îl va sprijini în obţinerea funcţiei de preşedinte al Senatului cel care a ieşit acum rector, prof.dr. Dan Caşcaval, însă acesta din urmă nu a făcut nicio referire pozitivă în discursul din campania electorală la mandatele lui Ion Giurma.

„Fără să îl sprijine nimeni, ţinând cont de ura care se acumulase în universitate împotriva sa şi de anti-campania făcută de Sălceanu şi Munteanu, care voiau să adune voturile din nucleul anti-Giurma şi să îl scoată pe Caşcaval ca fiind continuatorul acestuia, nu mai are niciun viitor în universitate“, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ surse din actualul Con­siliu de Administraţie al universităţii.

Pe parcursul zilei de ieri, reporterii „Ziarului de Iaşi“ au încercat să îl contacteze de mai multe ori, şi de pe mai multe nu­mere, pe Ion Giurma, însă acesta nu a răspuns la telefon. Mai mult, sursele ziarului au precizat că în cursul zilei de ieri nu s-a prezentat la lucru, nu a anunţat că nu va veni şi nici nu a răspuns la telefoanele colaboratorilor.

Scandaluri peste scandaluri

Scandalurile în care a fost implicat rectorul în ultimii ani au devenit de notorietate, atât în interiorul universităţii, cât şi la nivelul comunităţii locale. El a fost acuzat de faptul că a forţat scoaterea la concurs a postului de Director al Resurselor Umane „cu dedicaţie“ pentru soţia sa, trecută la rândul ei de vârsta de pensio­nare.

Surse din universitate au precizat că scandalurile cu angajaţii erau zilnice, discuţii în contradictoriu în care rectorul arunca cuvinte grele, adesea nelalocul lor într-o universitate, şi că acest lucru s-a accentuat în principal în partea de final al celui de-al doi­lea mandat, când s-au înmulţit şiplângerile penale făcute de către diferite persoane din universitate împotriva sa. Niciuna dintre acestea nu s-a verificat, însă au fost solicitate în mai multe rânduri documente oficiale de către orga­nele de urmărire penală.

Un alt măr al discordiei a fost reprezentat de faptul că rectorul nu şi-a depus niciodată pe site-ul universităţii declaraţia de avere. Un text din toamna anului 2014 realizat de către departamentul Economic al „Ziarului de Iaşi“ a scos la iveală faptul că Ion Giurma a încasat din proiecte eu­ro­pene şi din salariul său de la universitate o sumă foarte mare, brutul fiind undeva la 8.500 de euro lunar, fiind, dacă nu cel mai bine, atunci cu siguranţă, unul din­­tre bugetarii ieşeni cel mai bi­ne plătiţi.

Lista noului Senat

Pe lângă alegerile în urma cărora prof.dr. Dan Caşcaval a ieşit noul rector al Universităţii Tehnice, tot luni au avut loc şi alegerile pentru Senat, în care s-a desemnat viitorul format al acestuia pentru următorii patru ani.

Absenţa lui Ion Giurma nu este singura surpriză din structura finală a Senatului, remarcându-se şi lipsa susţinerii comunităţii academice pentru mai mulţi decani şi prorectori din fostul mandat, printre aceştia numărându-se şi Ioan Cioară, prorector responsabil cu strategia universitară, sauGheorghe Nagîţ, decan al Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial.

Problema care se ridică acum este susţinerea pe care o vor avea contracandidaţii lui Dan Caşcaval la funcţia de rector, prof.dr. Alexandru Sălceanu şi prof.dr. Corneliu Munteanu, în cazul în care aceştia vor dori să candideze pentru preşedinţia Senatului, fiindcă ambii au prins loc în Senat.

Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Alexandru Sălceanu a declarat că nu este interesat să candideze. „Nu doresc să candidez pentru funcţia de preşedinte al Senatului, voi fi un senator serios care va munci într-o comisie de specialitate“, a spus prof.dr. Alexandru Sălceanu.

Prof.dr. Corneliu Munteanu nu este încă hotărât în acest sens. „Trebuie să mă consult cu colegii mei. Nu mă pot pronunţa încă“, a explicat Munteanu.

Preşedintele urmează să se aleagă în urma primei şedinţe a noului Senat reunit.

Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino“ - Tania Mariana Hapurne; Dragoş Ciolacu.

Facultatea de Automatică şi Calculatoare - Doru Adrian Pănescu; Mihai Postolache; Petru Caşcaval; Elena Şerban.

Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial - Dumitru Nedelcu; Gheorghe Cristian Croitoru; Irina Tiţa; Mihăiţă Horodnică.

Facultatea de Construcţii şi Instalaţii - Vasilică Ciocan; Romică Marcel Roman; Emilia Liliana Bejan; Irina Radinschi; Sorina Ioana Enţuc; Ana Nicuţă; Ovidiu Ionuţ Toma.

Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei - Daniela Tărniceriu; Adriana Păstrăvanu Sîrbu; Ion Bogdan; Iulian Aurelian Ciocoiu.

Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului - Gabriela Bali; Constantin Bofu; Ecaterina Gabriela Proca.

Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului - Maria Gavrilescu; Dan Scutaru; Ioan Mămăliga; Silvia Curteanu; Eugen Vasile Horoba.

Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată - Constantin Chihai Sărmăşanu; Alexandru Sălceanu; Maricel Adam; Romeo Cristian Ciobanu; Adrian Traian Pleşca.

Facultatea de Mecanică - Dumitru Olaru; Lidia Gaiginschi; Corneliu Munteanu; Ioan Doroftei.

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului - Gheorghe Bădărău; Constantin Baciu; Iulian Ioniţă.

Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial - Mariana Ursache; Cristiana Istrate; Stelian Sergiu Maier; Costică Sava; Mirela Blaga.

Publicație Ziarul de Iași

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate