Serviciu oferit de Departamentul MEDIA ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Citiți cele mai importante titluri din domeniul educației din presa locală și națională
Nu puteți citi acest email? Încercați versiunea web sau dezabonare
 
01/09/2024
Revista presei, 25 februarie 2016

 
 
  banner revista presei

Rectorul ales al UMF vorbeşte din nou de contestaţiile principalului contracandidat

Rectorului de la UMF o acuză pe Norina Forna pentru întârzierea numirii oficiale

 Prof.dr. Viorel Scripcariu susţine că alegerile de la UMF „sunt legitime şi contestaţiile nefondate“. El îl acuză direct pe principalul contracandidat, prof.dr. Norina Forna, care ar fi depus mai multe contestaţii la minister.

Au trecut 30 de zile de la data la care s-au organizat alegerile pentru ocuparea funcţiei de rector a Universităţii de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi ordinul de numire încă nu a ajuns de la minister, expirând practic perioada legală în care acesta trebuia emis.

Cu privire la raportata situaţie a contesta­ţiilor, atât la nivelul Biroului Electoral Universitar, cât şi la minister, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, a lansat un text la finalul lunii ianuarie pe blogul său, care a în­ceput, recent, să fie redistribuit, în care explică situaţia cu privire la contestaţiile rezultatului alegerilor pentru cea mai înaltă funcţie din instituţia de învăţământ superior, organizate pe 22 ianuarie.

Forna: „Sistem nociv“

Rectorul ales aminteşte în primul rând faptul că aceste contestaţii sunt făcute doar de către decanul Facultăţii de Me­dicină Dentară, prof.dr. Norina Forna, care a precizat într-o serie de comunicări publice că sistemul de vot de la UMF ar fi unul „nociv, care premiază neimplicarea, fuga de răspundere, frica de dezbatere (calificate fals şi ipocrit drept «spirit de moderaţie»), eschiva, camuflajul, dublul limbaj, aranjamentele pe sub masă şi jocurile de culise“.

Astfel, prof.dr. Viorel Scricpcariu argumentează faptul că sistemul funcţionează în această formulă din 2008, şi că modificarea acestuia a avut loc anul trecut, prin folosirea ştampilei în loc de pix pentru desem­narea ierarhizării candidaţilor pe buletine, conform Ordinului de Ministru nr. 3751.

„Acest sistem de vot a generat, între altele, şi alegerea colegei mele, prof. Norina Forna, ca decan în 2008 şi ca membră a Senatului în 2011. Este fascinant cum acelaşi sistem de vot este bun atunci când candidatul Norina For­na câştigă, şi «nociv» atunci când candidatul Norina Forna pierde“, a scrisprof.dr. Viorel Scripcariu.

Monitorizare de la MEC

În acelaşi text, acesta a mai precizat şi faptul că alegerile au fost monitorizate pe toată durata lor de trei membri ai Corpului de Control al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiin­ţifice şi că trei candidaţi - prof.dr. Luminiţa Iancu, prof.dr. Radu Iliescu şi prof.dr. Norina Forna - au avut propriii observatori la procesul de numărare.

„Toţi observatorii, cu excepţia observatorului desemnat de candidatul Norina Forna, au confirmat corectitudinea procesului electoral. Toţi cei şapte candidaţi, iarăşi, cu excepţia candidatului Norina Forna, au recunoscut rezultatul alegerilor. Interesant este că observatorul candidatului Norina Forna nu a reclamat vreo disfuncţionalitate în timpul procesului de vot, ci numai după aflarea rezultatelor“, se mai precizează în textul citat.

Cadrul didactic incriminat de rectorul ales, prof.dr. Norina Forna, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru o eventuală replică la acu­zaţiile aduse.

Publicație Ziarul de Iași

 

Luptă în patru pentru președinția Senatului la UMF. Votul va fi pe 2 martie

 Patru profesori vor să ajungă preşedinte al Senatului instituţiei. Înscrierile s-au încheiat ieri.

După ce a fost singura instituţie de învăţământ superior care a avut şapte candidaţi, cei mai mulţi din Iaşi, pentru funcţia de rector, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ se preconizează a fi şi universitatea cu cei mai mulţi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Senatului, a doua ca importanţă din instituţia de învăţământ superior. În urma înscrierilor, care s-au încheiat ieri, ora 16, există patru candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu şi prof.dr. Norina Forna, care au candidat şi pentru funcţia de rector, prof.dr. Ioana Grigoraş, şefa ATI la Institutul Regional de Oncologie, şi prof.dr. Florin Mitu, medic cardiolog, s-au înscris în cursă, votul urmând a avea loc miercurea viitoare, pe 2 martie.

Prof.dr. Smaranda-Luminiţa Iancu a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că a luat decizia de a candida pentru a asigura o mediere între Senat şi rector, şi un raport de colaborare între puterea executivă şi cea legislativă din universitate.

„M-am bazat pe ceea ce înseamnă administraţia universităţii, fiind şi trei ani în Comisia de Etică, unde am redactat rapoarte care uneori au avut implicaţii juridice ce au presupus implicaţii similare celor date de funcţia de preşedinte al Senatului“, a specificat aceasta.

Prof.dr. Luminiţa-Smaranda Iancu a mai declarat că nu candidează pentru a face opoziţie rectorului sau pentru demonstra că ar fi fost un rector mai bun.

„Dimpotrivă, în momentul în care am recunoscut corectitudinea alegerilor, eu consider că preşedintele Senatului trebuie să fie pe de o parte un mediator şi un element de echilibru între Senat şi Consiliul de Administraţie“, a mai spus aceasta.

Prof.dr. Florin Mitu a spus că a luat decizia de a candida pentru a încerca să îndrepte universitatea către un echilibru şi către o normalitate care au lipsit în ultimii ani.

„Preşedintele trebuie să fie o persoană echilibrată care să poată să coordoneze mult mai academic activitatea Senatului, şi eu cred că sunt dintre cei care au arătat la nivel de universitate că am un echilibru şi o anumită prestanţă în acest sens. Vom vedea ce va fi şi cine va fi ales, însă, oricine va câştiga, ar trebui să impună o activitate de normalitate, pentru că acesta este lucrul de care are nevoie universitatea în anii care urmează“, a declarat prof.dr. Florin Mitu.

„Ziarul de Iaşi“ a încercat să-i contacteze telefonic şi pe ceilalţi doi candidaţi, însă, până la închiderea ediţiei, aceştia nu au putut fi apelați. Preşedintele Senatului va fi ales prin votul senatorilor, în şedinţa de pe 2 martie.

Publicație Ziarul de Iași

Nume importante în comisia care îl va alege pe viitorul rector al UPA din Iaşi

 Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi demarează în această perioadă procedurile de selecţie a noului rector prin concurs public, iar în comisia de selecţie a noului rector sunt prezente nume im­portante din mediul universitar naţional.

Senatul universităţii private a aprobat în şedinţa de luni, 22 februarie, metodologia de avizare, selecţie şi recrutare a rectorului, precum şi componenţa comisiei de selecţie.

Din aceasta vor face parte actualul rector al Universităţii Bucureşti, prof.dr. Mircea Dumitru,academicia­nul Teodor Dima, directorul Institutului de Cercetări Eco­nomice şi Sociale „Gheorghe Zane“ din Iaşi, prof.dr. Tudorel Toader, rectorul ales al Univer­sităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof.dr. Radu Carp, profesor la Facul­ta­tea de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti,prof.dr. Nicu Gavriluţă, decan al Facultăţii de Fi­losofie de la UAIC, conf.dr. Sergiu Mişcoiu, de la Universitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj-Napoca, iar membru supleant este conf.dr. Sabin Drăgulin, de la Univer­sitatea Creştină „Dimitrie Cantemir“ Bucureşti.

Conform Legii Edu­caţiei, comisia va fi completată de un număr de alte şase cadre didactice, de data aceasta din interiorul UPA.

„La referendumul organizat, în care comunitatea academică s-a pronunţat unei variante de alegere a rectorului, s-a adoptat varianta concursului public cu aproape 90%. Suntem printre foarte puţinele universităţi din ţară care au mers pe această variantă, care este o marcă a unei universităţi antreprenoriale. Este onorant pentru mine că aceste perso­nalităţi au acceptat să facă parte din comisie“, a declarat prof.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.

Conform calendarului, candidaturile celor interesaţi, care nu e obligatoriu să fie membri ai comunităţii academice, pot fi depuse până pe 29 februarie, legea spunând că trebuie să fie măcar doi candidaţi înscrişi. Aceştia vor fi audiaţi în plenul Senatului pe 1 martie, pentru obţinerea avizului participării la concurs, iar până pe 6 martie comisia de selecţie le va analiza dosarele. În data de 7 martie se vor prezenta planurile ma­nageriale ale candidaţilor în faţa comisiei, la ora 11, iar rezultatele vor fi anunţate până la ora 15. Dacă nu vor exista contestaţii, a doua zi Senatul va anunţa rezultatele, iar acestea vor fi trimise la Bucureşti pentru a se emite ordinul de numire.

Printre numele vehiculate pentru funcţia de rector se numără şi prof.dr. Daniel Şandru sauprof.dr. Sorin Bo­cancea, ambii profesori ai univer­sităţii.

Publicație Ziarul de Iași

 
//
 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

 
Ați primit acest email deoarece v-ați abonat la newsletterul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu adresa . Dacă doriți să nu mai primiți aceste mesaje, vă puteți dezabona: dezabonare
© 2024 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Toate drepturile rezervate