Un ordin scris venit de la Bucureşti pune capăt emoţiilor
FĂRĂ ALTE EMOȚII! Rectorul ales al UMF Iaşi acum o lună, numit oficial
Prof.dr. Viorel Scripcariu, a cărui numire întârzia să apară, a declarat că se va suspenda din funcţia de şef de secţie de la IRO.
După o aşteptare de o lună de zile şi discuţii despre contestaţii la nivel central, ordinul de numire în funcţie al noului rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi,prof.dr. Viorel Scripcariu, a ajuns în cursul zilei de ieri la instituţia de învăţământ superior.Ministrul Adrian Curaj l-a semnat pe data de 24 februarie şi, începând cu această dată, rectorul va putea să-şi exercite integral funcţia.
„Prin ordin se atestă faptul că prof.dr. Viorel Scripcariu va exercita atribuţiile specifice funcţiei de rector, precum şi calitatea de ordonator de credite“, au transmis reprezentanţii UMF Iaşi.
Rectorul a precizat că este un moment pe care l-a aşteptat de la terminarea alegerilor, şi că speră ca de acum să poată să înceapă să construiască proiectul pe care l-a propus în planul managerial.
„A venit în mod neaşteptat am putea spune, însă suntem în calendarul lucrurilor pe care le aşteptam, şi acum mă apuc de lucru. Îmi voi consolida echipa de prorectori, primul moment important fiind cel de miercuri, când are loc şedinţa de Senat când se va alege preşedintele Senatului. Apoi voi începe să creionez şi să consolidez forma echipei“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.
El a precizat că oamenii alături de care se va înconjura vor forma o echipă „în care voi crede“, şi pentru care îşi va asuma întreaga responsabilitate. Mai mult, el a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“că intenţionează să se suspende din funcţia de şef de Clinică de la Institutul Regional de Oncologie.
„Pentru a evita orice incompatibilitate, mă voi suspenda din funcţia de şef de secţie. Voi trimite o adresă către Agenţia Naţională de Integritate, prin care îi voi întreba dacă cele două funcţii sunt incompatibile, iar până la soluţionarea acestei adrese voi fi suspendat din funcţia de la institut“, a adăugat prof.dr. Viorel Scripcariu.
El a specificat şi faptul că va rămâne un chirurg la fel de activ la IRO, chiar dacă va ocupa şi funcţia de rector, şi că va căuta o modalitate de a îmbina toate aceste funcţii.
„Voi rămâne acelaşi chirurg activ, şi spun acest lucru fiindcă mulţi bolnavi m-au întrebat ce se va întâmpla cu activitatea mea profesională. Ea va fi aceeaşi, dar voi avea timp şi pentru rector, şi sper să le fac pe amândouă la fel de bine“, a conchis rectorul.
Următorul pas în desfăşurarea alegerilor de la UMF este stabilirea preşedintelui Senatului, care se va alege în urma unui vot de pe 2 martie, apoi va fi anunţată şi echipa de prorectori, fiind demarat şi concursul pentru funcţiile de decani.
Publicație Ziarul de Iași
Studenţii din Iaşi îşi aleg cei mai merituoşi dascăli - Gala Profesorului Bologna
Studenţii universităţilor din Iaşi sunt chemaţi din nou de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România să-şi voteze profesorii preferaţi în Gala Profesorului Bologna.
Decretat a fi unul dintre cele mai importante evenimente pe care le organizează ANOSR, şi singurul la nivel naţional în care studenţii pot să îşi evalueze profesorii într-un mod cât mai obiectiv, manifestarea a ajuns deja, anul acesta, la cea de-a noua ediţie. Ea va fi organizată de către Liga Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia (LSUA) între 3 şi 5 iunie.
„Acest proiect are la bază conceptul de învăţământ centrat pe student şi care îşi propune să identifice şi să premieze acele modele de profesori care inspiră şi motivează studenţii, oameni care ne fac studenţia mai frumoasă şi atractivă. Este singura iniţitivă naţională din România care omagiază şi răsplăteşte simbolic profesorii care au reuşit să depăşească graniţele materiei pe care o predau“, au precizatreprezentanţii ANOSR.
În perioada următoare, mai exact, între 4 şi 6 martie, va avea loc la Iaşi un atelier de formare a studenţilor evaluatori din cadrul proiectului, care vor merge în urma unor nominalizări făcute online în diferite universităţi, la modul incognito, pentru a vedea dacă respectivele cadre didactice „respectă profilul unui profesor Bologna veritabil“.
Publicație Ziarul de Iași
Tudorel Toader s-ar putea suspenda din funcţia de rector până în iunie
Această eventuală suspendare ar putea dura până în iunie, când rectorului ales îi expiră mandatul de judecător al Curţii Constituţionale.
Mai multe surse oficiale de la nivelul Universităţii „Al.I. Cuza“ spun în ultima perioadă că rectorul ales, prof.dr. Tudorel Toader, va lua decizia de a se suspenda din funcţia de rector imediat ce va fi numit oficial de Ministerul Educaţiei, suspendarea urmând a opera până când îşi va termina mandatul de judecător al Curţii Constituţionale.
Aceleaşi surse au precizat faptul că profesorul Toader i-ar fi propus actualului rector, prof.dr. Vasile Işan, să asigure câteva luni în plus interimatul, până când acesta va putea să se ocupe exclusiv de funcţia de rector şi să îşi încheie mandatul la Curtea Constituţională, însă acesta din urmă ar fi refuzat.
Contactat telefonic de către „Ziarul de Iaşi“, prof.dr. Tudorel Toader a precizat că „nu am avut astfel de discuţii nici cu dânsul, nici cu altcineva, nu am propus nimănui să îmi ţină locul“, însă a spus că orice decizie cu privire la suspendarea sa din funcţia de rector va trebui să aştepte până la venirea oficială a numirii de la Ministerul Educaţiei Naţionale. „Vedem după venirea ordinului de numire în funcţie“, a adăugat acesta.
Deşi nu a oferit alte explicaţii, această suspendare ar putea avea legătură cu drepturile băneşti ce derivă din calitatea de fost judecător al CC cu mandat integral, atunci când se va atinge vârsta de pensionare. Profesorul Toader şi-a început actualul mandat de 9 ani la Curtea Constituţională pe 12 iunie 2007, după ce anterior exercitase un mandat incomplet, de 8 luni, din 3 octombrie 2006.
În altă ordine de idei, începând de astăzi, la nivelul întregii universităţi, noul rector demarează o campanie de consultare pentru a vedea care ar fi cele mai potrivite persoane ce ar putea ocupa poziţiile de decani şi de prorectori, deşi cele din urmă au fost creionate în linii mari.
Conform Legii Educaţiei şi Cartei Universităţii, persoanele interesate să devină decan îşi manifestă interesul la nivelul facultăţii, iar cel puţin două nume vor fi validate de Consiliul Facultăţii şi trimise către rector, care va alege dintre cei doi o persoană.
„Voi discuta la fiecare facultate, în calitate de rector ales, şi de principiu antamăm formula managerială. Stabilim care este procedura, care sunt propunerilor lor, competenţele fiecăruia. Prima dată vom stabili echipa de prorectori, dar în discuţiile din facultăţi vom vorbi atât despre decani, cât şi despre prorectori“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.
Acesta a precizat că doreşte ca, la până la venirea ordinului de numire, echipa managerială să fie cât mai aproape de finalizare.
Publicație Ziarul de Iași
Burse de studiu în China
Studenţii Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” (TUIASI) Iaşi pot opta pentru două tipuri de burse oferite de Beijing Institute of Technology (BIT), China. Este vorba despre bursa „2 CSC” (China Scholarship Council), acordată studenţilor care vor să urmeze programe de master sau doctorat la BIT în anul academic 2016 – 2017. În acest caz, candidaturile se depun până pe 15 aprilie, iar rezultatele vor fi comunicate în luna iulie.
Cel de-al doilea tip de bursă în Beijing este „5 Central Europe Special”, pentru aceasta putând aplica studenţii exchange de la TUIASI, care vor studia unul sau două semestre la BIT, în anul academic 2016 – 2017. Pentru semestrul de toamnă, data limită pentru depunea candidaturilor este 15 iunie.
Publicație Evenimentul
|