Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a semnat luni, 8 aprilie 2024, la Ministerul Educației, contractul de finanțare pentru proiectul „Campus profesional integrat, liceal și universitar județul Vrancea”, finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Contractul a fost semnat de Ligia DECA, ministrul educației, Ionel CEL MARE, președintele interimar al Consiliului Județean Vrancea, Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Prof. univ. dr. Lucian CIOLAN, prorector al Universității din București.
Proiectul va fi gestionat de un consorțiu format din Consiliul Județean Vrancea, în calitate de lider, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea București, trei colegii tehnice din Focșani (Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Tehnic „Valeriu D.Cotea”) și Liceul „Simion Mehedinți” Vidra, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și trei companii locale, reprezentative în domeniul economic (SC Paco Prod Serv SRL, SC Micromet SA Focșani, SC Simiz Fashion SRL), în calitate de parteneri.
Printre obiectivele asumate de UAIC în cadrul acestui proiect se numără: asigurarea de servicii de informare, promovare, consiliere a ofertei de formare profesională axate pe dobândirea de competențe transversale, corelate cu necesitățile pieței muncii, instituirea și utilizarea unor pachete integrate de măsuri de asistență educațională și sprijin financiar, asigurarea de burse pentru studenți, organizarea competițiilor profesionale, concursurilor pe meserii, servicii de consiliere si orientare profesională pentru elevi si studenți. De asemenea, se urmărește organizarea de programe de studii inovatoare, care să conducă la formarea de competențe relevante pentru piața muncii, verzi, digitale, dar și sprijinirea demersurilor de informare și promovare a ofertei de formare și măsuri de sprijinire a instituțiilor de învățământ implicate în consorțiu.
Campusul școlar și universitar urmează să fie construit în Focșani, pe o suprafață de peste două hectare și va include 4 corpuri de clădire: un corp principal (cu săli de curs, amfiteatru, bibliotecă cu sală de lectură, ateliere digitale și laboratoare), un cămin studențesc, cantină și bază sportivă. De asemenea, va avea soluții de energie alternativă (panouri fotovoltaice și stații de încărcare electrică auto) și o parcare proprie. Campusul va dispune de resurse educaționale, mobilier, ateliere de practică pentru elevi și studenți, precum și de ateliere digitale, pe baza unui concept de digitalizare adaptat profilului liceelor și universităților tehnologice, asigurând infrastructura necesară pentru pregătirea profesională optimă a elevilor și a studenților și va asigura infrastructura socială pentru elevi și studenți.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Pilonul IV: Politici pentru noua generație, Componenta C15: Educație, Reforma 4: Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior, Investiția 6: Dezvoltarea a minimum 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a minimum 10 campusuri profesionale integrate.
Valoarea totală a proiectului este de 157.146.578,28 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR 104.465.657,39 lei.